You are currently viewing A Magas Minőségű Sárgarépákért!

A Magas Minőségű Sárgarépákért!

Ötletek termelőknek a sárgarépák minőségének javítására a betakarítástól a feldolgozásig, a Wyma piacvezető tárházi-gép gyártó ajánlásával.

Hogy hozza ki a legjobbat a sárgarépáiból?

Kilenc tipp a sárgarépa minőségének javítására:

 1. A nap hűvösebb óráiban takarítsa be a sárgarépát.
 2. A betakarítás és a mosás közti késedelem érdekében helyezze a sárgarépát árnyékba, vagy szabályozott hőmérsékletű területre.
 3. A tárolás és szállítás során használjon béléseket a páratartás érdekében.
 4. Tisztítsa meg a sárgarépát, így a külső héja teljesen eltávolításra kerül.
 5. Hűtse le a termékeket hidro-hűtővel, kényszerlevegős hűtéssel vagy hidro-vákuum hűtéssel.
 6. Hosszútávú tárolásnál használjon szabályozott, magas páratartalmú légkört a kiszáradás elkerülése érdekében.
 7. Tárolja és szállítsa a sárgarépát szabályozott légkörben.
 8. A legjobb eredmény elérése érdekében győződjön meg róla, hogy van egy „hűvös lánc” egészen a szupermarket polcig. Hűtse le a sárgarépát egy hűtőházban → Szállítsa őket hűtött teherautóban → Használja a szupermarket hűtőházát → Biztosítsa, hogy a terméket lehűtött polcon helyezi el, vagy időszakosan permetezze hideg vízzel.
 9. Ha otthon kiszáradást tapasztal a sárgarépával, tegye egy tál jeges vízbe 15 percig. Alternatív megoldásként tárolhatja a sárgarépát a hűtőszekrényben hideg vízben, így nincs több esély a kiszáradásra.

Áttekintés:

Sok család számára a sárgarépa már évezredek óta háztartási alapanyag. A sárgarépa olyan sokoldalú, hogy számos étel élén állnak, a mártogatóstól és a salátáktól kezdve a főzésig és sütésig. A fogyasztók elvárják, hogy sárgarépájuk a lehető legjobb állapotban legyen. Olyan sárgarépát vásárolnak, amely jól néz ki a polcon, és elvárják, hogy az meg is őrizze minőségét, amíg készen nem áll a fogyasztásra. Sajnos a kiszáradás, a bomlás és a rothadás mind potenciálisan veszélyezteti a sárgarépa minőségét. A sárgarépa állapota szorosan visszavezethető a betakarítási és a csomagolóházi folyamatokra. A sárgarépa betakarításának és feldolgozásának módszere a világ minden táján változik az egyedi körülményektől és a sárgarépafajtáktól függően. Ezt az útmutatót azért állítottuk össze, hogy szolgálhasson pár meglátással és tippel, és megválaszoljon néhány kérdést, amelyeket a Wyma gyakran kap a sárgarépa vásárlóinktól világszerte.

Mi a sárgarépa ezüstképződése?

A sárgarépa ezüstképződése az a fehér hártya, amely néha megjelenik a sárgarépán. A fehér hártya (más néven hámlás vagy elszíneződés), amikor a sárgarépa külső héja (periderm) kiszárad. Ez a sárgarépa természetes reakciója, és védőintézkedésként megakadályozza a sárgarépa kiszáradását. A sárgarépa gyökérzöldség, így növekedése alatt sok vizet tárol. Ez a víz táplálja a sárgarépát, ahogy nő. Miután a sárgarépát kiszedik a földből, a nedvesség elpárolog a légkörbe, aminek következtében a sárgarépa elkezd kiszáradni. A kiszáradás miatt a sárgarépasejtek elpusztulnak. Amikor a sejtek elpusztulnak, leválnak a sárgarépáról – mint a korpásodás -, ami a „fehér elszíneződést” okozza. Ez a sárgarépa külső megjelenésének gyors romlásához vezet.

Ez miért probléma és hogyan befolyásolja sárgarépatermesztőket ?

Annak ellenére, hogy a fehér hártyát (vagy elszíneződést) biztonságos fogyasztani, a fehéres megjelenés rontja az észlelt minőségét a sárgarépának, így nehezebb eladni őket. Ez pusztító lehet a termelők számára. Ha a termék minősége alacsony, az eladási ár is alacsony. A termelők szeretnének biztosra menni, hogy termésük a lehető legjobb minőségű legyen.

Mit tehetnek a termelők a sárgarépa ezüstöződésének csökkentése érdekében?

Betakarítás:

A betakarítás során ügyeljen arra, hogy sárgarépája a lehető legjobb állapotban legyen

 1. Optimális érettség: Takarítsa be a sárgarépát, amikor az optimális érettségű. Ha a sárgarépa túlérett, hajlamosabb a kiszáradásra, a bomlásra és a rothadásra.
 2. Betakarítás a nap leghűvösebb időszakában: A melegebb hőmérséklet felgyorsítja a kiszáradást. Ha meleg időben arat, próbáljon betakarítani a nap leghűvösebb óráiban, hogy csökkentse a kiszáradás esélyét.
 3. Hűtse le a sárgarépát: A betakarítás után a lehető leghamarabb hűtsük le a sárgarépát (ideális esetben 24 órán belül) 5 ° C (41 ° F) alá. Ha késés van a betakarítás és a mosás között, a sárgarépát helyezze árnyékba, és ha lehetséges, permetezze le vízzel a kiszáradás limitálásának érdekében.

Tárolás feldolgozás előtt:

 1. Hosszú távú tároláshoz tartsa a mosatlan sárgarépát alacsony hőmérsékleten. Régiótól függően ez általában 0 ° C és 4 ° C (32 ° F-39 ° F) között van. Legyen tekintettel a sárgarépa megfagyásának megnövekedett kockázatára, ha a hőmérséklet túl alacsony.
 2. A béléseket tárolás és szállítás közben lehet használni a nedvesség visszatartásának növelése érdekében. Érdemes azonban megjegyezni, hogy bizonyos körülmények között a megnövekedett nedvesség hatására enyhén megemelkedhet az izzadás vagy rothadás lehetősége, ezért hosszabb időn át történő tároláskor célszerű megfelelő
  időközönként figyelni a nedvességszintet és a termék minőségét.
 3. A tárolási helyének állandó szellőzéssel kell rendelkeznie, relatív páratartalommal, ami a lehető legközelebb van a 100% -hoz. Ilyen körülmények között a sárgarépa akár hat hónapig is elállhat.

Feldolgozás:

 1. A betakarítás után a lehető leghamarabb mossa meg a sárgarépát. Miután megmosta, tartsa nedvesen.
 2. Sárgarépa mosása: A kíméletes mosási folyamat sértetlenül hagyja a sárgarépa külső héját.
 3. Sárgarépa polírozás: A sárgarépa polírozó berendezésben történő feldolgozása csökkentheti a sárgarépa ezüstképződésének esélyét. Győződjön meg róla, hogy a sárgarépát addig polírozza, amíg a külső réteget (periderm) teljesen el nem távolítja. Ha a külső bőr egy része a sárgarépán marad, az kiszáradhat és fehérré válhat. Ezzel szemben, ha a sárgarépa túlságosan fényes, az a sárgarépa minőségét is ronthatja. Csak olyan kiváló minőségű
  polírozó berendezéseket használjon, amelyek beprogramozhatók és az adott terméknek és körülményeknek is megfelelnek.
 4. A sárgarépa hűtésének ideális módszerei közé tartozik a vízhűtés, a kényszerhűtés vagy a vákuumhűtés.

Tárolás feldolgozás után:

 1. A feldolgozás előtti tároláshoz hasonlóan, tartsa alacsony hőmérsékleten. Régiótól függően ez általában 0 ° C és 4 ° C (32 ° F-39 ° F) között van. Ne feledje a sárgarépa megfagyásának fokozott kockázatát, ha a hőmérséklet túl alacsony.
 2. A tárolási helynek állandó szellőzéssel kell rendelkeznie, amelynek relatív páratartalma a lehető legközelebb legyen a 100% -hoz.

További tanácsokért bátran forduljon a Procompax Kft. szakértői csapatához.