You are currently viewing Ajánlott-e a sárgarépa fogyasztása cukorbetegeknek?

Ajánlott-e a sárgarépa fogyasztása cukorbetegeknek?

Egyesek úgy vélik, hogy a sárgarépa növeli a vércukorszintet, ezért a cukorbetegeknek kerülni kell a fogyasztását. Valójában azonban ez nem igaz.

Ebben a cikkben azt vizsgáljuk, hogy a sárgarépa milyen hatással lehet a vércukorszintre, és leírjuk, hogy a sárgarépa hogyan javíthatja a cukorbetegek egészségi állapotát.

Szintén megvizsgáljuk a sárgarépa glikémiás indexét (GI), a legegészségesebb elkészítési módját, valamint javaslunk néhány étkezési tippet is cukorbetegek számára.

procompax_sargarepa_michalak_wyma_burgonya_feldolgozas.JPG

Mivel a sárgarépa olyan élelmiszer, ami nem tartalmaz keményítőt, ezért a cukorbetegek szabadon fogyaszthatják őket, az amerikai cukorbetegek egyesületének (ADA) tanulmányai szerint.

Valójában a sárgarépa fogyasztása kifejezetten hasznos lehet a cukorbetegségben szenvedő emberek számára, mivel a következő vegyületeket tartalmazzák:

Karotinoidok

A sárgarépa kiváló forrása a karotinoid pigmenteknek.

Étrendünkben ezek a vegyületek elsősorban narancs és a sárga színű gyümölcsökben és zöldségekben fordulnak elő.

Az emberi szemben található pigment is karotinoidokat tartalmaz, és antioxidáns aktivitásuk segíti a retina megóvását a károsodásoktól.

Néhány kutatás azt sugallja, hogy a karotinoidok védelmet nyújthatnak a diabéteszes retinopátia ellen .

A diabéteszes retinopátia olyan betegség, amely látásvesztést okozhat, és a cukorbetegség általános szövődménye.

Egy 2015-ös tanulmány szerint magas szintű alfa- és béta-karotint tartalmazó étrend jelentősen csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatához.

A sárgarépa gazdag forrása ezeknek a karotinoknak, mivel 100 gramm sárgarépa átlagosan 8,285 mikrogramm béta-karotint és 3,477 mikrogramm alfa-karotint tartalmaz.

Egészséges szénhidrátok

A cukorbetegség kezelésének elsődleges célja a vércukorszint kezelése. Az elfogyasztott szénhidrátok mennyisége, erősen befolyásolja ezt a szintet.

Egy közepes méretű nyers sárgarépa 5,84 gramm szénhidrátot tartalmaz. Noha a sárgarépának nem feltétlenül alacsony a szénhidráttartalma, nem ártalmas az egészségre.

Az amerikai járványvédelmi központ (CDC) felmérése szerint a cukorbetegek kalóriabevitelének átlagosan a 45%-át kell szénhidrátoknak kitenniük.

A szénhidrátok egészséges tartományban tartása segíthet a vércukorszint szabályozásában, amellyel megakadályozható a cukorbetegség szövődményeinek kialakulása, amelyek lehetnek:

 • szívbetegség
 • vesebetegség
 • látásvesztés
 • stroke

A-vitamin

A  “Diabetes Management” folyóiratban szereplő 2015-ös cikk szerint az alacsony A- vitamin szint hozzájárulhat a cukorbetegség kialakulásában.

Egy másik cikk szerint, amely ugyanabban az évben jelent meg az “Endokrin, Anyagcsere és Immunrendszeri Rendellenességek” közleményében arra figyelmeztet, hogy a szénhidrátbevitelt érintő krónikus betegségekkel küzdő emberek, például a cukorbetegek számára fontos az elegendő A-vitamin bevitel.

Ez a felismerés különösen hasznos lehet az 1. típusú cukorbetegségben szenvedők számára, mivel a test T-sejtjei támadják az inzulint termelő béta-sejteket.

Az A-vitamin kulcsszerepet játszik a hasnyálmirigy egészséges működésében  és a béta-sejtek termelődésében.

Az A-vitamin segíti az immunfunkciókat is, például a T-sejtek által közvetített immunitást is szabályozza, amelyek befolyásolhatják az 1. típusú cukorbetegség kialakulását.

A sárgarépa kiváló A-vitamin forrás, 100 gramm sárgarépa 835 mikrogramm A-vitamint tartalmaz.

Növényi rost

A növényi rostok fogyasztása beállítja a vércukorszintet, fokozza az inzulinrezisztenciát és szabályozza az inzulinérzékenységet, segítve a cukorbetegség elleni küzdelmet.

People with diabetes should consume 20–35 g of fiber per day, from vegetables, fruits, and minimally processed grains.

A cukorbetegséggel küzdőknek napi 20–35 gramm növényi rostot kellene fogyasztaniuk, amelyeket zöldségekből, gyümölcsökből és minimálisan feldolgozott magvakból kell kinyerni.

100 gramm sárgarépa 2,8 gramm élelmi rostot tartalmaz.

Mekkora a sárgarépa glikémiás indexe (GI)?

A glikémiás index (GI) egy olyan érték, amely azt mutatja, hogy egy adott élelmiszer milyen gyorsan és mennyire tartósan emeli meg a vércukorszintet.

Egy magas GI értékkel rendelkező élelmiszer jobban megemeli a vércukorszintet, mint egy alacsony GI értékű élelmiszer.

Az amerikai cukorbetegek egyesületének (ADA) megítélése szerint, hogy az 55 vagy annál alacsonyabb GI értékű élelmiszerek alacsony GI értékű élelmiszerek kategóriáába sorolhatók. A főtt sárgarépa GI értéke 33, a nyers sárgarépáé pedig még ennél is kevesebb.

Az egyesület azt javasolja, hogy naponta legalább 3-5 adag zöldséget fogyasszunk. Egy adag körülbelül:

 • 170 gramm főtt zöldség
 • 340 gramm nyers zöldség

Azon zöldségek és gyümölcsök amelyek nem tartalmaznak keményítőt, és GI értékük legfeljebb 55, segítenek a cukorbetegségben szenvedőknek vércukorszintjük kezelésében.

Egyéb keményítőt nem tartalmazó zöldségek, melyeket cukorbetegek is nyugodtan fogyaszthatnak:

 • leveles zöldségek (például a kelkáposzta, spenót)
 • zöld saláta
 • paradicsom
 • gomba
 • paprika
 • hagyma
 • zöldbab
 • zeller
 • uborka
 • kelbimbó
 • fejes káposzta
 • articsóka
 • spárga
 • karfiol
 • brokkoli

Mi a legegészségesebb formája a sárgarépa fogyasztásának?

ELKÉSZÍTÉS MÓDJAADAG (g)GI ÉRTÉKSZÉNHIDRÁT/ADAG (G)
FŐZÖTT80335
FŐZÖTT ÉS APRÍTOTT80495
NYERS ÉS APRÍTOTT80356
NYERS EGÉSZ80168
PRÉSELT2504323
RÉPATORTA KÓKUSZLISZTTEL 603623

Egészséges táplálkozási tippek cukorbetegeknek

A következő tippek segítenek a cukorbetegeknek az egészséges étrend kialakításában:

 • Válasszon magas rosttartalmú, minimálisan feldolgozott szénhidrátokat: ezek teljes kiőrlésű gabonafélékből, gyümölcsökből, zöldségekből és tejtermékekből származnak.
 • Korlátozza a só bevitelt: egy felnőtt embernek legfeljebb 6 gramm nátriumot kellene fogyasztania naponta.
 • Válasszon egészséges zsírokat: ezek főként diófélékből, avokádóból, magvakból, olajos halból és növényi olajokból származnak.
 • Kerülje a vörös és a feldolgozott húsok fogyasztását: ehelyett válassza a sovány fehérjeforrásokat, mint például a hüvelyesek, tojások, baromfihúsok, natúr diófélék és halak.
 • Csökkentse a cukorbevitelt: fontos, hogy gondosan ellenőrizze a kész termékek címkéit is, hogy nincs-e bennük hozzáadott cukor. ha egy kis édesség után sóvárogna ne felejtse a gyümölcsök is tartalmaznak cukrot.
 • Falatozzon egészségesen: joghurtok, diófélék, magvak, gyümölcsök és zöldségek.
 • Kerülje az alkoholfogyasztást. 
 • Kerülje az étrend-kiegészítőket: csak orvos javaslatára használjon vitaminkészítményeket, egyéb esetben a szükséges ásványi anyagokat a helyes táplálkozással próbálja bevinni.

Összefoglalás

A cukorbetegségben szenvedők szabadon fogyaszthatnak olyan zöldségeket amelyek nem tartalmaznak keményítőt – beleértve a sárgarépát is.

Nyersen fogyasztva, vagy akár minimális főtt (párolt) állapotban is segíthet megakadályozni, hogy növelje GI-értékét.

A sárgarépa különféle vegyületei, mint például a karotinoidok, a rost és az A-vitamin tartalma segítenek a vércukorszint kezelésében és megakadályozzák a szövődmények kialakulását mint például a cukorbetegség okozta látáskárosodást.

Az egészséges étrend kialakítása, a szénhidrátbevitel csökkentése és a rendszeres mozgás mind fontos szerepet játszhatnak a cukorbetegség kezelésében.

Forrás: https://www.medicalnewstoday.com/articles/are-carrots-good-for-diabetics